joi, 16 decembrie 2010

Din cugetarile Sfantului Porfirie.

Ce sa fac sa gasesc bucuria?


- Ce sa fac, Parinte, ca sa gasesc bucuria in viata?
- Sa citesti Sfanta Scriptura, sa mergi la biserica, sa ai duhovnic, sa te impartasesti, cu alte cuvinte, sa fii o buna crestina. Si asa, vei gasi bucuria pe care o cauti. Vezi ca acum eu sufar, dar sunt fericit. Asa si tu, cand te vei apropia de Hristos, vei gasi bucurie in viata.


Cu cat il vei cicali mai mult, cu atat va intarzia mai mult.


Sotia unui medic invalid era disperata, fiindca sotul ei capatase multe obiceiuri rele. Dupa ce-si termina munca la spital, se ducea la cafenea si se intorcea dupa miezul noptii, lasandu-i singuri toata ziua pe ea si copiii, care aproape ca nu-l mai vedeau deloc. Ea protesta, striga la el, iar el reactiona venind acasa si mai tarziu. Afland de Parintele Porfirie, doamna a alergat imediat la el pentru ajutor. Cand a ajuns in Kallisia, Parintele era foarte bolnav si obosit si nu mai putea primi pe nimeni, desi afara astepta o multime de lume. Afland ca Parintele nu mai putea primi, doamna s-a intristat si a intrebat pe un prieten care ii cunostea familia, ce sa faca. Acesta i-a sugerat sa indrazneasca sa ceara fie si o simpla binecuvantare tacuta a Parintelui, dat fiind ca si aceea facea minuni. Atunci doamna s-a apropiat foarte nelinistita. Nici nu a pus piciorul pe treptele ce duceau spre chilia Parintelui, ca i-a auzit vocea:
- Tu, intra!
Parintele ii "prinsese" nelinistea si a inteles ca avea nevoie urgenta de ajutorul lui, pe care, in ciuda epuizarii sale, trebuia sa-l dea de indata familiei ce se clatina. Deci a primit-o, facand, cu ea, o "exceptie duhovniceasca". Cand a iesit din chilie, doamna stralucea de bucurie. Ne-a povestit urmatoarele:
- Mi-a descoperit Parintele totul! Mi-a zis: "Vad infirmitatile lui care il complexeaza. De-asta pierde noptile, ca sa uite de ele. Si, fiindca tu il tot cicalesti, nu mai vrea sa vina acasa si intarzie. Cu cat il vei cicali mai mult cu atat va intarzia mai mult. De-acum fa invers: cu cat intarzie mai mult, cu atat roaga-te pentru el mai mult, iubeste-l si prefa-te ca nu observi nimic. Astfel, incetul cu incetul, se va schimba si se va simti atras de casa, de sotie si de copii, iar problema ta se va rezolva".
Ca si cum s-ar fi trezit dintr-un vis urat, doamna a zis:
- Ce neghioaba am fost atata timp! Imi distrugeam familia cu cicalelile mele si nici macar nu-mi dadeam seama.
A urmat cu fidelitate indrumarile Parintelui si in scurt timp si-a recastigat sotul.

Niciun comentariu: