luni, 24 martie 2008

BUNA VESTIRE




Maria a primit vestea ca il va naste pe Iisus

Buna Vestire este o sarbatoare cu data fixa (25 martie), de la care incepe sa curga perioada de 9 luni, pana la Craciun, cat Maria L-a purtat in pantece pe Iisus Hristos. Aceasta este ziua in care Arhanghelul Gavriil ii vesteste Fecioarei Maria ca a fost aleasa sa devina mama Mantuitorului.

Situata in preajma echinoctiului de primavara, Buna Vestire (sau Blagovestenia, cum mai e cunoscuta in popor) este considerata de toti crestinii o sarbatoare foarte importanta. Acesta e momentul in care Fecioara Maria este in-stiintata ca Ea il va naste pe Iisus.

E inceputul mantuirii pentru omenire

Fara vestea intruparii Fiului Omului, pe care Maica Domnului a primit-o de la Arhanghelul Gavriil, nu ar fi fost posibila nici ?nvierea, iar teologii considera ca acesta este, de fapt, momentul inceputului mantuirii pentru om. 'Bucura-te, cea ce esti plina de har! Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei... Si iata, vei lua in pantece si vei naste fiu, si vei chema numele lui Iisus', ar fi spus Gavriil.

?nca din cele mai vechi timpuri, omenirea a fost dominata de ideea destinului implacabil si a sfarsitului sau, idee raspandita mai ales pe calea religiilor asiatice. In traditia iudaica a Vechiului Testament, prorocii predicau intruparea Fiului Domnului la finele omenirii, in vremuri de apocalipsa: 'Iata, Fecioara va lua in pantece si va naste Fiu'.

Pe 26 martie, imediat dupa Buna Vestire, e sarbatorit Sfantul Arhanghel Gavriil, crainicul lui Dumnezeu. Arhanghelii, cum le spune si denumirea de origine greceasca, sunt 'ingeri intaistatatori'.

Echivaland termenul grecesc, traditia romaneasca ii numeste si Voievozi. Conform traditiei evreiesti, ei sunt in numar de 7, dar in Biblie nu sunt nominalizati explicit decat 3 (Mihail, Gavriil si Rafail).

Creanga pe care canta cucul se poarta in san

De Blagovestenii, poporul crede ca se dezleaga limba pasarilor cantatoare, dar mai cu seama a cucului. Acesta incepe a canta pana la Sanziene (24 iunie), cand se ineaca cu orz. Cucul, pasare cu numeroase valente simbolice, canta de la echinoctiul de primavara pana la solstitiul de vara.

Oamenii sunt atenti sa nu-i spurce cucul si pentru aceasta poarta grija ca sa aiba totdeauna bani in buzunare si sa nu fie nemancati sau suparati, caci, in caz contrar, tot anul vor duce nevoie de bani si vor fi suparati si flamanzi.

Femeile se spala cu apa din omatul topit

Creanga pe care canta cucul e bine sa o porti in san ca sa asculte lumea la tine ca la cuc, iar daca aceasta este verde, vei fi sanatos tot anul. Daca insa il vezi pe o creanga uscata, vei fi bolnav tot restul anului. Uneori cucul e calauza a sufletului in lumea de dincolo, aratand drumul de urmat.

De la Blagovestenii, vremea se incalzeste, iar vitele se scot la soare ca sa nu se imbolnaveasca si sa se intareasca. Femeile strang apa din omatul topit, apa pe care o vor folosi drept leac, curatindu-si trupul.

sursa:www.libertatea.ro

Niciun comentariu: