luni, 17 martie 2008

CE NU STII DESPRE STOMAC


Acesta nu îşi modifică dimensiunile dacă mâncaţi mai puţin şi nici nu face singur digestia, susţin cercetătorii şi medicii.

Mulţi oameni nu înţeleg exact cum funcţionează stomacul lor. Astfel, nu ştiu de unde provin zgomotele pe care acesta le face, după ce sunt ingerate anumite alimente (fasole, mazăre), ce rol are acesta în digestie sau dacă volumul său poate fi modificat. Iată câteva dintre miturile pe care cercetătorii şi medicii au reuşit să le desfiinţeze.

Mitul 1: Digestia are loc în stomac

Greşit: Procesul digestiv are loc, în cea mai mare parte, în intestinul subţire. Stomacul preia mâncarea, apoi o fărâmiţează şi o transformă în numeroase particule. Acestea ajung apoi în intestinul subţire, unde are loc digestia. Contrar credinţei populare, alimentele nu sunt digerate în ordinea în care le mâncăm. După ce ajung în stomac, acestea sunt amestecate şi ajung apoi sub forma unor particule în intestinul subţire, arată site-ul medical WebMd.

Mitul 2: Dacă mănânci mai puţin, îţi micşorezi stomacul şi nu îţi va mai fi foame foarte tare

Greşit: La adulţi, stomacul este deja format şi rămâne de aceeaşi mărime, dacă nu se intervine asupra lui chirurgical. „Fibrele musculare din stomac nu dispar ca număr, nu se dizolvă“, explică medicul gastroenterolog Doru Cristian Gavrilă. Dacă mâncaţi mai puţin, nu o să vă micşoraţi stomacul, dar o să vă „resetaţi“ apetitul. Asta înseamnă că nu o să vi se facă foame atât de des şi că veţi reuşi să vă respectaţi ora meselor.

Mitul 3: Oamenii supli au stomacul mai mic decât cei graşi

Greşit: Mărimea stomacului nu are nicio legătură cu greutatea pe care o are fiecare. Oamenii care s-au născut supli pot avea chiar un stomac mai mare decât cei mai plinuţi. „Numărul de kilograme pe care îl aveţi nu are nicio legă tură cu mărimea stomacului. Unii oameni nu reuşesc, de exemplu, să slăbească nici măcar atunci când îşi micşorează stomacul chirurgical“, spune gastroenterologul Joseph Levy, de la un centru medical din New York.

Mitul 4: Genuflexiunile şi abdomenele micşorează stomacul

Greşit: Nici un fel de exerciţiu nu poate modifica structura unui organ, dar mişcarea vă poate ajuta să ardeţi surplusul de grăsimi din organism. În plus, exerciţiile contribuie la întărirea muşchilor abdominali, aceia care vă acoperă stomacul şi multe alte organe interne. „Aceste exerciţii ajută atât la micşorarea ţesutului adipos de pe peretele abdominal, cât şi la eliminarea grăsimii viscerale, de pe organe“, mai spune gastroenterologul Cristian Gavrilă. Potrivit specialistului, abdomenele sunt excelente, deoarece ard acea grăsime de pe burtă pe care nici măcar cura de slăbire nu o poate elimina. Studiile au demonstrat că grăsimea de pe abdomen este şi cea mai periculoasă, deoarece măreşte riscul apariţiei bolilor cardiovasculare. Oamenii supraponderali au adesea organele interne înfăşurate în grăsime. Ficatul, de exemplu, poate fi «împachetat» în grăsime, caz în care riscul apariţiei unor afecţiuni interne este mare.

Mitul 5: Alimentele care conţin fibre insolubile (care nu se dizolvă în apă) provoacă mai puţine gaze decât alimentele care conţin fibre solubile (care se dizolvă în apă)

Greşit: Alimentele precum ovăzul, fasolea, mazărea şi citricele pot produce în stomac mai multe gaze decât produsele care nu conţin fibre solubile, cum ar fi pâinea, varza, ridichile şi morcovii. Gazele au legătură cu flora intestinală. Aceasta este cea implicată în digestia fibrelor solubile. Cum fibrele insolubile nu pot fi digerate, ele nu reacţionează cu flora intestinală. În concluzie, gazele nu se pot forma şi nu au legătură cu aceste alimente.

Mitul 6: Dacă mănânci înainte să te culci, te îngraşi

Greşit: Cu cât aduceţi mai multe calorii în organism, cu atât riscaţi să vă îngrăşaţi. „Nu există dovezi care să arate că mâncatul la o anume oră din zi poate să îngraşe“, spune Mark Moyad, director la University of Michigan Medical Center. Totuşi, dacă mâncaţi seara este posibil ca din cauza stresului şi oboselii să mâncaţi mai mult, şi în felul acesta să îngreunaţi digestia. În plus, contracţiile stomacului vor fi mai slabe, deoarece organismul este deja obosit.

sursa: www.evz.ro

Niciun comentariu: