joi, 13 martie 2008

CENTRE IN CARE VA PUTETI TESTA MEMORIA


Medicii vor verifica cum reţineţi diferite informaţii şi dacă aţi pierdut substanţe esenţiale din creier.

O depresie netratată, o lovitură puternică la cap sau consumul cronic de alcool pot duce la tulburări de memorie. De aceste probleme suferă, în special, persoanele trecute de 65 de ani, însă afecţiunile pot apărea şi la tineri, după accidente rutiere, din cauza stresului excesiv ori în urma consumului cronic de alcool. Astfel, o persoană care suferă de insomnie, are frecvent lapsusuri şi probleme de coordonare ar trebui să apeleze la un doctor pentru a-şi verifica memoria. Un diagnostic exact poate fi pus într-un Centru de Memorie, aşa cum sunt cele de la Spitalul Elias şi Spitalul „Alexandru Obregia“, din Capitală. Astfel de centre speciale există şi la Cluj, Iaşi, Braşov, Timişoara.

Simptome: lapsusurile şi problemele de coordonare

Dana Veluda povesteşte că, în urmă cu trei luni, a venit pentru prima dată la un astfel de centru cu mama ei în vârstă de 85 de ani. „La început nu mi-am dat seama ce boală are mama mea. Uita cuvintele, nu îşi mai lua medicamentele, nu ştia câţi bani are în portofel, dar am pus asta pe seama bătrâneţii. Am realizat însă că are o problemă gravă de sănătate când a început să cadă prin casă şi am adus-o la Spitlalul Elias“, povesteşte femeia.

Horacio Oliveto, un bărbat în vârstă de 77 de ani, născut în Argentina, a venit singur la Centrul de Memorie de la Elias, după ce a căutat pe internet o clinică în care să poată fi îngrijit. „Ştiam de Institutul «Ana Aslan» şi aşa am venit în România. Stă permanent o asistentă cu mine şi cred că mă costă mai puţin decât în Canada, al cărui cetăţean sunt“, povesteşte Horacio Oliveto, care a suferit în urmă cu trei ani un atac vascular cerebral. Dacă sunt descoperite devreme, tulburările de memorie pot fi ameliorate cu ajutorul şedinţelor de terapie, dar şi cu medicamente care blochează pierderea de neuroni. Mai pot fi utile suplimentele cu antioxidanţi.

Teste biochimice şi de rezonanţă magnetică

Pentru diagnosticare sunt necesare mai multe tipuri de teste. Întâi are loc o discuţie între medic şi pacient, apoi se aplică o serie de chestionare specifice şi se realizează câteva teste biochimice pentru a vedea nivelul unor substanţe extrem de importante pentru creier (dopamina, serotonina, melatonina). În cele din urmă este necesar un RMN.

„La examenul de rezonanţă magnetică pot fi văzute diferite leziuni, precum şi dacă există pierderi de substanţă cerebrală“, explică medicul Luiza Spiru, şeful Centrului de Memorie de la Elias. În acest centru sunt examinaţi anual în jur de 3.000 de pacienţi, 15% dintre aceştia fiind tineri.

BINE DE ŞTIUT

Şocurile emoţionale afectează creierul

Factori de risc - bolile cardiovasculare, tulburările hormonale şi inducerea chimică a menopauzei predispun la tulburări de memorie (în urma acestora, şi creierul are de suferit) - căzăturile din copac, la schi sau alte accidente care au presupus lovituri la cap pot afecta şi ele memoria - şocurile emoţionale afective, episoadele anxioase, alcoolismul, tratamentele cu hormoni sau operaţiile de scoatere a uterului sunt un alt factor de risc pentru că pot afecta psihicul.

Contacte

1. Centrul de Memorie Elias (tel. 319.32.27; 312.46.96)

2. Centrul de Memorie „Alexandru Obregia“ (tel. 334.89.40)

3. Căminul Oxyggene, Otopeni (tel. 232.42.80; 0745.422.603

SURSA:www.evz.ro

Niciun comentariu: