marți, 18 martie 2008

CUM SA PREVII CANCERUL


Dieta cu multe fructe şi legume, activitatea fizică zilnică şi menţinerea greutăţii corporale pot preveni 30%-40% din toate tipurile de cancer.

Peste 9% dintre români riscă să se îmbolnăvească de cancer, arată statisticile prezentate după şase luni de aplicare a programului naţional de evaluare a stării de sănătate, realizat de Ministerul Sănătăţii. Alimentaţia bogată în grăsimi, mezeluri, fumatul, sedentarismul, stresul şi alcoolul sunt principalii factori de risc ai cancerului, susţin medicii.

O dietă bogată în fructe şi legume, mişcarea zilnică şi menţinerea greutăţii corporale pot preveni 30%-40% din toate tipurile de cancer, potrivit datelor de la Uniunea Internaţională de Luptă împotriva Cancerului. Dacă din cei trei factori se menţine doar dieta, se pot preveni 20% din totalitatea tipurilor de cancer.

Înlocuieşte sarea cu plante aromate şi mirodenii

Numeroase substanţe din alimentele afumate sau prăjite, din alune râncede sau conserve sunt cancerigene, avertizează medicii.

„Orice iz de rânced al alunelor poate însoţi o aflatoxină, care este o substanţă cancerigenă. Periculoase sunt şi acrilamidele, substanţe care se formează în alimente prăjite, bogate în carbohidraţi, aşa cum sunt cartofii prăjiţi. Alimentele din conserve trebuie evitate pe cât posibil, deoarece majoritatea conţin conservanţi cancerigeni chimici. Problema majoră este că în România nu există posibilitatea de a controla foarte bine cantitatea de chimicale şi conservanţi din mezeluri. De aceea, este bine să nu consumi deloc mezeluri sau doar ocazional“, recomandă conferenţiar doctor Monica Dragomir, de la catedra de oncologie a UMF „Carol Davila“ din Capitală şi medic la Institutul Oncologic din Bucureşti.

Limitat trebuie să fie şi consumul de zahăr şi de sare. „Nu avem nevoie de sare suplimentară. Pentru buna funcţionare a organismului, este suficientă cantitatea de sare din legumele, fructele şi vegetalele pe care le consumăm într-o alimentaţie corectă. Se recomandă suplinirea lipsei de gust a mâncării nesărate prin adaos de plante aromate şi mirodenii. Copiii ar trebui obişnuiţi cu cantităţi mici de sare şi de zahăr încă de la naştere, deoarece dacă nu vor cunoaşte gustul alimentelor foarte dulci sau sărate, nici nu le vor dori când vor fi mai mari“, mai spune specialistul.

Bea maximum 250 ml de bere pe zi

Alcoolul este implicat în cancerul faringian, laringian, esofagian şi al cavităţii bucale. Limita peste care riscul de cancer creşte este de două băuturi pe zi la bărbaţi şi una la femei. O băutură înseamnă fie 250 ml de bere, fie 100 ml de vin, fie 25 ml de băutură tare. Un alt factor de risc cancerigen este fumatul. Acesta poate cauza cancer la nivelul cavităţii bucale, cancer esofagian, faringian, laringian, pulmonar, pancreatic sau la vezica biliară. „35% dintre cancerele la bărbaţi şi 13% dintre cancerele la femei sunt cauzate de fumat. 16% dintre bărbaţii diagnosticaţi anual cu cancer şi 30% care mor prin cancer sunt fumători“, spune Monica Dragomir. Şi stresul este un factor de risc pentru că scade eficienţa mecanismului de apărare al organismului.

Carnea ar trebui să constituie 35% din dietă, adică maximum 200 de grame pe zi. O alimentaţie bogată în grăsimi şi carne, săracă în legume şi fructe, poate cauza cancer colorectal.

400-800 de grame de legume şi fructe pe zi, în cinci sau mai multe porţii, fac parte din dieta care vă fereşte de cancer. Pe lângă acestea, mai consumă cereale şi rădăcinoase (sfeclă, morcov etc.), cât mai puţin prelucrate termic. Importantă pentru prevenirea cancerului este şi menţinerea greutăţii corporale. Specialiştii îţi recomandă să nu ai variaţii de greutate mai mari de 5 kg. Jogging şi plimbări în parc Prevenirea cancerului se mai face şi prin activitate fizică zilnică: minimum 30 de minute pe zi, cinci zile pe săptămână pentru adulţi, şi cel puţin 60 de minute zilnic, tot de cinci ori pe săptămână, pentru copii. „Mişcarea în scop de prevenţie a cancerului nu înseamnă neapărat mers la sală. Sunt suficiente plimbările prin parc, jogging, urcatul scărilor pe jos, mersul la cumpărături sau curăţenia prin casă“, adaugă Monica Dragomir.

STATISTICĂ

Peste 380.000 de bolnavi de cancer

În România există peste 380.000 de bolnavi de cancer aflaţi în tratament. „Anual, sunt diagnosticate în jur de 70.000 de cazuri noi de cancer. În 2007, creşterea numărului de bolnavi a fost de 10% faţă de 2006“, afirmă Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Bolnavilor de Cancer. Bilanţul primelor şase luni în care s-a derulat programul naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei arată că procentul cel mai mare al persoanelor cu risc de cancer se înregistrează în judeţele Ilfov (50,55%), Prahova (35,20%) şi Tulcea (23,62%). La polul opus, cu procente sub 4%, sunt judeţele Botoşani (3,64%), Brăila (3,75%), Neamţ (3,76%) şi Teleorman (3,91%).

sursa:www.evz.ro

Niciun comentariu: