marți, 18 martie 2008

PREGATESTE-TE PENTRU DIMINETI PLINE DE ENERGIE


Nu pune ceasul să sune de mai multe ori, alege o sonerie plăcută şi, înainte să bei cafea, înviorează-te cu un pahar cu apă.

Dacă ai simţit vreodată că cel mai greu lucru pe care îl ai de făcut într-o zi este să te dai jos din pat dimineaţa, află că există remedii, arată publicaţia americană „Health“. Nu este vorba nici despre cafea şi nici despre masaj. Iată ponturile:

1.Setează-ţi corect deşteptătorul. Nu pune ceasul să sune la fiecare sfert de oră pentru a te putea trezi. Dacă dormi în reprize, nu te vei odihni. Aşadar, setează-ţi alarma fix la ora la care trebuie să te trezeşti şi alege o sonerie plăcută. „Creierul are nevoie de rutină. Trebuie să te culci la oră fixă şi să te trezeşti tot la fel. În acest fel creierul îşi va programa corect stadiile de somn prin care trebuie să treacă“, explică fiziologul Radu Braga, cercetător la Facultatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“, din Bucureşti. Specialistul spune că somnul întrerupt bulversează organismul, întrucât creierul nu apucă să îşi facă nici măcar un stadiu de somn.

2.Fă exerciţii de întindere. Muşchii sunt adesea încordaţi imediat după ce te-ai trezit, de aceea ai nevoie de oxigen. Acesta este „un ingredient cheie“ de care celulele au nevoie pentru a produce energie. Stai aşezat pe pat, cu picioarele depărtate, cu mâna dreaptă pe şolduri. Apoi, încearcă să-ţi atingi, peste cap, umărul drept cu mâna stângă. Întinde cât poţi. Repetă acest exerciţiu şi pentru cealaltă parte a corpului. După ce te-ai ridicat din pat, poţi repeta exerciţiile de întindere la fereastră.

3.Citeşte câteva rânduri din cartea preferată. În timp ce te afli încă între aşternuturi, ia de pe noptieră romanul tău preferat şi citeşte câteva rânduri din acesta. Îţi vei începe, probabil, ziua cu zâmbetul pe buze. Nu trebuie să citeşti mai mult de cinci-zece minute. Cu cât te vei simţi mai fericit, cu atât vei avea mai multă energie şi mai multă voinţă să te trezeşti.

4.Foloseşte creme revigorante şi ascultă muzică. Nu ar strica să ai la îndemână o mască pentru ten. Îţi vei răcori faţa pentru cinci-zece minute şi vei avea un motiv în plus ca să mergi la duş. Deschide apoi combina şi alege o melodie care te energizează. Aceasta ar putea deveni „cântecul tău deşteptător“. Muzica ajută organismul să elibereze acei hormoni care induc starea de bine.

5.Bea întâi apă. După o noapte de somn, corpul este deshidratat. Ai nevoie întâi de apă pentru a suplini pierderile de lichide, iar după aceea poţi bea şi o cafea. „Apa stimulează diferite funcţii ale organismului şi îl înviorează. Sunt multe discipline orientale care încurajează această practică“, mai spune medicul fiziolog. Cafeaua, în schimb, e un bun diuretic şi reuşeşte să energizeze organismul pe moment. „Ea acţionează asupra metabolismului şi stoarce celulele de energie. După câteva ore riscaţi, totuşi, să vă simţiţi apatic“, adaugă specialistul.

6.Alternează duşurile fierbinţi cu cele reci. După câteva minute de duş fierbinte, revigorează- te cu apă mai rece pentru un minut sau două. Asta o să te ajute să-ţi îmbunătăţeşti circulaţia. „Oamenii sunt câteodată reticenţi în a face asta, dar dacă încercaţi poate fi extrem de revigorant“, este de părere Mary Ann Bauman, autorul volumului „Şase paşi simpli pentru a-ţi aduce energia la maximum".

sursa:www.evz.ro

Niciun comentariu: