luni, 14 aprilie 2008

Alcoolul mareste riscul aparitiei cancerului la san



Două pahare cu vin pe zi dublează riscul de cancer la sân la femei, arată un articol publicat în „Daily Mail“. Un studiu realizat pe 185.000 de femei demonstrează că un consum moderat de alcool poate să crească riscul acestei afecţiuni.

Această cercetare este una dintre cele mai ample realizate până acum în Marea Britanie, unde cancerul de sân omoară aproape 1.000 de femei în fiecare lună. Nici în România statisticile nu arată mai bine: aproximativ 6.000 de cazuri noi de cancer la sân sunt diagnosticate în decursul unui an.

Nu beţi peste măsură

În comparaţie cu femeile care nu consumă alcool, cele care beau zilnic două pahare cu vin îşi măresc cu 51% riscul de a dezvolta această maladie. „Alcoolul măreşte riscul apariţiei acestei afecţiuni“, subliniază experţii britanci. Tot consumul de alcool este şi cel care creşte numărul femeilor ce suferă de probleme de fertilitate şi afecţiuni ale ficatului.

Alte statistici arată că un sfert dintre femeile din Marea Britanie beau, în fiecare săptămână, peste limita recomandată persoanelor de sex feminin, acest obicei fiind specific femeilor din clasa de mijloc. În România există aproximativ două milioane de alcoolici, însă nu se ştie excat câţi dintre aceştia sunt bărbaţi şi câţi sunt femei.

Spirtoasele şi berea, mai periculoase decât vinul

Cercetătorii de la Universitatea din Chicago au analizat şi ei obişnuinţa de a cosuma alcool la femeile ajunse la menopauză, studiul desfăşurându-se pe o perioadă de 7 ani, pe aproape 200.000 de subiecţi. Analiza a arătat o legătură direct între obişnuinţa de a consuma alcool şi riscul de a dezvolta cel mai frecvent tip de cancer la sân, o formă care este activată în special de producţia de hormoni estrogeni şi progesteroni.

Spre deosebire de vin, berea şi spirtoasele ridică chiar mai mult riscul apariţiei cancerului la sân, a mai arătat şi Asociaţa Americană pentru Cercetarea Cancerului, la un congres ţinut la San Diego. Potrivit cercetătorilor, alcoolul afectează producţia de estrogen a organismului, un hormon care poate „alimenta“ apariţia cancerului la sân. Chimicalele care se produc atunci când este digerat alcoolul au, de asemenea, legătură cu apariţia bolii.

sursa:www.evz.ro

Niciun comentariu: