joi, 3 aprilie 2008

Becul din casa ne poate face mai destepti si mai sanatosi


Birourile sau locuintele pot fi iluminate in asa fel incit sa influenteze pozitiv sanatatea sau productivitatea celor care petrec acolo o mare parte din timp



Tendintele in industria sistemelor de iluminat vor pune accent pe aspectele biologice, vizuale si emotionale ale oamenilor, dar sa fie, in acelasi timp, si mai eficiente din punct de vedere energetic. „Noile cercetari in ceea ce priveste iluminatul arata ca lumina nu influenteaza doar centrii vizuali, ci chiar intregul corp. Lumina influenteaza diferiti hormoni in creier, unde glanda pineala joaca un rol important in controlul somnului, printr-o substanta care este eliberata in singe atunci cind este lumina slaba sau intuneric“, a explicat suedezul Tommy Goven, lighting designer, care a prezentat cercetarile si tendintele din domeniul iluminatului in cadrul unui eveniment organizat la Universitatea de Arhitectura din Bucuresti de publicatia ,,Lighting Design’’.

Cind lumina este foarte puternica, glanda suprarenala produce hormonul de stres si asigura starea de atentie. „In ultimii ani au fost facute studii despre modul in care spectrul luminii naturale sau artificiale afecteaza suprimarea hormonala si felul cum culorile si distributia luminii in cimpul vizual produc efecte emotionale oamenilor“, spune Goven. In momentul de fata se vorbeste foarte mult despre becurile economice. Insa „daca alegem becurile aiurea, ne bruiem practic activitatea cerebrala si elanul de munca. De exemplu, intr-un birou, lucrul cu monitorul si cu tastatura de obicei are cerinte mai mici de iluminare decit lucrul cu hirtiile“, precizeaza Doru Calangea, manager la DEMCO Lighting.
Si culoarea este importanta in desfasurarea optima a activitatii. Culorile calde sint recomandate cind se doreste realizarea unui mediu placut, relaxant si stimulativ intr-o incapere. Lumina calda este folosita cu precadere in zonele cu climat rece. Lumina rece se preteaza zonelor cu lumina calda naturala si in locurile unde se cauta ca aceasta sa exercite un efect calmant - in institutii de tratament, pentru persoanele cu probleme psihice. „Lumina rece se foloseste pentru a suplimenta lumina zilei, atunci cind este nevoie, iar lumina calda, in timpul serii si al noptii“, explica Doru Calangea.
Pentru a-si monta lumina conform noilor tendinte, proprietarul unei case nu plateste nimic, „pentru ca nimeni nu da bani pentru consultanta in lighting design“, spune Doru Calangea. Managerul explica faptul ca „oamenii se duc la o firma, de unde isi cumpara corpuri de iluminat si gata. Doar mall-urile au platit consultanti de afara, dar au montat tot din Romania corpurile de iluminat“.

Exista si proprietari care angajeaza un designer pentru amenajarea locuintei, iar acesta ii propune si variante pentru luminarea fiecarei incaperi. In momentul de fata, amplasarea corpurilor de iluminat se realizeaza de catre arhitect, care face planul casei. Pentru proiectare, tariful unui arhitect este intre 12 si 20 de euro pe metru patrat, din care se plateste si subcontractantul care face instalatiile si monteaza firele de electricitate. „Spre deosebire de ce se intimpla la noi, in America si in Anglia, un arhitect merge la un lighting designer care ii face un proiect. Nici la ei, aceasta nu este o meserie legiferata, asa cum este cea de economist sau de medic, dar se fac cursuri. In Romania se dau niste certificate de aptitudini de proiectare a iluminatului de catre Comitetul National Roman de Iluminat, care este o ONG“, spune Doru Calangea.

Standarde europene pentru iluminat

Din 2006 pina in 2009, tarile membre UE trebuie sa aplice Directiva privind Performanta Energetica a Cladirilor prin care consumul de energie se declara luind in considerare si lumina naturala. In toamna acestui an va fi lansat un standard cu cerintele energetice in iluminat, care va arata cum se calculeaza si se masoara performanta energetica, luind in considerare patrunderea luminii naturale in birouri si cladiri. „Calculele bazate pe acest standard vor arata ca economiile de energie in birouri sint intre 30 si 60% cind se utilizeaza lumina zilei si senzori de ocupare“, explica Tommy Goven, suedezul care a participat la crearea standardelor europene de iluminat.

http://www.cotidianul.ro/becul_din_casa_ne_poate_face_mai_destepti_si_mai_sanatosi-42474.html

Niciun comentariu: