sâmbătă, 5 aprilie 2008

Ce au facut greii lumii la Bucuresti?


Americanii au mutat mobilă, ruşii au mâncat ciorbă, danezii au băut bere, iar francezii au apelat la room-service.

În marile hoteluri din Capitală a fost săptămâna aceasta mare agitaţie. Zone sporite de securitate, legitimaţ ii speciale pentru angajaţi, restricţ ionarea accesului acestora în anumite sectoare ale hotelului, mâncăruri alese, dar şi controale de la SANEPID în restaurante.

Totuşi, cei mai mulţi dintre hotelieri au rămas cu bucuria că i-au văzut în carne şi oase pe cei care conduc lumea şi pe care îi ştiau de la TV.

Fără votcă

La Rin Grand Hotel a fost găzduită delegaţia rusă, dar şi jurnalişti şi demnitari veniţi din Azerbaidjan, Ucraina sau Spania. Hotelul a fost rezervat de delegaţiile care au participat la summit, printre care 300-400 de jurnalişti. Meniul culinar a fost stabilit dinainte şi a fost variat.

Din cele trei restaurante ale hotelului, aproximativ 160 de ruşi au luat masa zilnic la restaurantul Boema. Singura lor cerinţă a fost să nu ia masa cu alte delegaţii. Li s-a pregătit un meniu variat, specialităţi româneşti, dar şi internaţionale, cu specific mediteranean. După cum afirmă Gabriel Moloceh, şef banqueting la Rin Grand Hotel, ruşii au mâncat cam tot ce li s-a oferit.

„Ne-am bazat în special pe ciorbe şi multe grătare. Le plac foarte mult ciorbele acre, dar şi fripturile la tavă, de porc“. Garniturile au fost şi ele alese şi nu au lipsit cele exotice, precum orezul sălbatic sau legumele mexicane, fructe ca physalis sau avocado. La prepararea mâncărurilor au fost folosite şi ingrediente orientale, bambus şi muguri de soia, iar sosurile au fost şi ele special pregătite pentru delegaţia rusă: lămâie cu unt, sos brun cu fructe de pădure sau sosuri pe bază de vin şi coniac. La desert, ei s-au delectat cu creme de fructe.

Totuşi, pentru că barul a fost închis, ruşii nu au putut consuma votcă sau băuturi alcoolice. Preşedintele Vladimir Putin a schimbat în ultimul moment locul de cazare. Deşi i se pregătise un apartament prezidenţ ial de la etajul unsprezece al hotelului, finalizat cu puţin timp în urmă, cu dotări de lux şi un televizor LCD cu diagonala de 108 cm, el a ales să rămână peste noapte la Vila Lac 1.

„O cină târzie“

Dacă la Rin Grand Hotel a fost pus covorul roşu pentru ruşi, la Hotelul Marriott au stat exclusiv americanii, inclusiv preşedintele George W. Bush şi soţia lui, Laura. PR Managerul hotelului, Dina Litzica, ne-a declarat că nu au fost făcute pregătiri speciale pentru stafful american, care a numărat în jur de 400 de persoane.

„Sunt oameni normali şi nu au avut cereri speciale“, a declarat aceasta. Pentru că erau plecaţi cam toată ziua, masa la hotel nu a inclus decât miculdejun, bufet suedez, şi în unele cazuri „câte o cină târzie“. Cuplul prezidenţ ial american a fost cazat într-un apartament de peste 100 de metri. Pentru mai mult spaţiu, o parte dintre americani au mutat mobila din cameră, gărzile de corp şi câţiva demnitari au fost la sala de forţă şi la masaj.

Niciunul nu a solicitat un antrenor personal. În unele cazuri, potrivit PR-ului de la Marriott, americanilor li s-au dus în cameră echipamente de fitness. După ce Hotelul Sofitel a găzduit şase delegaţii străine pentru summit, printre care şi pe cea a Franţei şi pe preşedintele Nicolas Sarkozy, ieri, la ora prânzului, pe holul de la recepţie era linişte.

Room-service pentru Sarko

Delegaţia franceză a fost formată din aproximativ 30 de persoane, printre care ministrul apărării, cel de externe, preşedintele Sarkozy, dar şi stafful tehnic.

Nu au lipsit nici preşedintele finlandez, Tarja Halonen, premierul danez, Anders Fogh Rasmussen, prim-miniştrii din Australia (Jon Stanhope) şi Noua Zeelandă (Helen Clark). Delegaţ ia din Macedonia i-a inclus atât pe preşedintele Branko Crvenkovski, cât şi pe prim-ministrul Nikola Gruevski. Delegaţiile au fost cazate în apartamente, iar cel prezidenţial, care include un salon de primire de 30 de metri, i-a revenit lui Nicolas Sarkozy.

Preşedintele francez a ajuns la hotel cu o oră î- nainte de miezul nopţii (2 aprilie) şi, după ce a semnat în cartea oaspeţilor şi s-a fotografiat cu angajaţii hotelului, s-a retras. El a părăsit hotelul la ora 7.45, iar micul dejun a preferat să îl ia în cameră, dezvăluie surse din interiorul Hotelului Sofitel. El a comandat un fresh de portocale, unt, toast alb şi negru.
Meniu ales

Pregătirile pentru summit au început la Sofitel cu două luni înainte, dezvăluie aceleaşi surse. Au fost schimbate mochetele, draperiile, iar mobilierul a fost retuşat.

Întrucât agenda delegaţiilor prezente în România a fost una încărcată, reprezentanţii ţărilor invitate au luat la Sofitel micul dejun şi cina. Bufetul suedez de dimineaţă a cuprins, pe lângă croissante asortate franţuzeşti, un bufet rece şi unul cald.

La cină, invitaţii au fost delectaţi cu file de biban de mare cu legume la grătar, orez cu ciuperci sălbatice, sos de unt cu busuioc, creveţi, muşchi de porc în crustă de ierburi aromatice. La desert, şarlota de ciocolată cu zmeură şi măr verde a fost apreciată de delegaţi.

Casinoul hotelului a fost închis în perioada summitului. Dacă danezii au preferat berea, macedonenii au ales vinul, cei din urmă părăsind hotelul, vizibil supăraţi, pe 3 aprilie.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon a fost cazat la Carol Parc Hotel, iar primministrul italian, Romano Prodi, la Howard Johnson.

DOTĂRI DE LUX

George W. Bush a folosit mobilă de la ambasada SUA

CULISELE SUMMITULUI. Preşedintele SUA, George W. Bush, a avut la dispoziţie la Palatul Parlamentului o încăpere de 12 metri pătraţi, pentru care a fost adusă mobilă de la Ambasada SUA.

Preşedintele SUA, George W. Bush, a avut la dispoziţ ie la Palatul Parlamentului pe durata Summitului NATO un birou de aproximativ 12 metri pătraţi, ansamblat din panouri din plexiglas. Scaunele, birourile şi mesele au fost aduse de Ambasada SUA de la Bucureş ti. În biroul improvizat pentru Bush a mai fost adus un televizor LCD din dotarea Camerei. Pe pereţi au fost puse tablouri din cabinetul secretarului general al Camerei, Mihai Unghianu, înfăţişând Pasărea Paradisului şi valurile mării.

Iniţial, organizatorii au vrut să îi pună la dispoziţie o sală întreagă (Brătianu) pentru momentele când nu avea întâlniri. Însă, la dorinţa lui, Bush a ales un loc care să fie aproape de Sala Unirii, unde s-au luat deciziile cele mai importante. În aceeaşi sală, Take Ionescu, de unde se ajunge direct la Sala Unirii, au fost amenajate, în acelaşi mod, birourile destinate secretarului de stat Condoleeza Rice şi al secretarului general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer.

Tentaţi de sarmale

O altă problemă a fost cea a hrănirii numeroşilor participanţ i la summit. Pre- şedinţii de stat şi de guvern au mâncat în restaurantele mai selecte ale parlamentului, la Salonul Rustic, respectiv Salonul Brâncovenesc, iar mâncarea lor a fost adusă direct de la Marriott. La resturantul obişnuit al Camerei au mâncat zilnic 1.500-2.000 de delegaţi.

„Le-a plăcut mâncarea, au solicitat şi sarmale româneşti, au vrut şi mititei, dar nu le-am băgat din cauza mirosului mai special“, a explicat Gabriel Leonte, şeful Direcţiei de alimentaţie din Cameră. Oaspeţii au avut la dispoziţ ie de la mâncare tradiţională românească până la delicatese precum icre negre sau icre de manciuria. În ciuda unei oferte atât de generoase, delegaţii americani nu au renunţat la obiceiul lor de a mânca la micul dejun lapte cu cereale.

Summit de 35 de milioane de euro

Oficialii Camerei Deputaţ ilor au organizat, ieri, o întâlnire cu presa pentru a prezenta organizarea Summitului NATO. Palatul Parlamentului semă na cu un şantier din cauza pregătirilor menite să înapoieze până luni aleşilor români sediul lor de lucru.

Secretarul general adjunct al Camerei Deputaţilor, Mihai Unghianu, a susţinut că decontul total se va încadra în suma alocată de guvern, de 35 de milioane de euro, din care şase milioane pentru Camera Deputaţilor. Însă pot să apară şi surprize, din cauza utilităţilor. În cele trei zile de summit, la Palatul Parlamentului s-a consumat energie electrică la valoarea de 1.000 kw/oră, iar factura va veni în luna mai. (Romulus Georgescu)

MOMENTE NEPLĂCUTE

Răspunderea, pasată

> Cât priveşte sincopele organizatorice, oficialităţile române au susţinut că vina aparţine şi celor de la NATO, şi firmelor însărcinate cu diverse operaţiuni.

> „Eu nu am fost mulţumit de colaborarea pe care am avut-o cu Daniel Arnaud, responsabil cu presa din partea NATO. El nu a chemat la timp un sunetist să facă teste“, a explicat Unghianu, care a evocat un moment delicat, atunci când secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a fost nevoit să renunţe la sistemul audio şi să-şi „ascută“ urechile pentru a auzi o întrebare pusă de un jurnalist din sală. > „Şi la conferinţa de presă a preşedintelui Putin a fost la fel“, a adăugat secretarul adjunct al Camerei.

EVENIMENT
Dineu la nivel înalt

> La Hotelul Hilton au fost găzduiţi cancelarul german Angela Merkel, dar şi delegaţiile din Spania, Polonia sau Olanda. În total, 202 persoane.

>Tot la Hotelul Athenée Palace Hilton a fost organizat joi seară un dineu, la „Le Diplomate“, unde au venit, printre alţii, preşedintele rus, Vladimir Putin, cel american George W. Bush, cancelarul german Angela Merkel, secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, dar şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Mâncărurile au fost dintre cele mai alese. Pe listă au figurat file de păstrăv la grătar cu biscuiţi de caviar sau parfait din ficat de raţă cu jeleu de vin dulce.

http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/798643/Ce-au-facut-greii-lumii-la-Bucuresti/

Niciun comentariu: