luni, 14 aprilie 2008

E- uri pe paine



-- Consumul produselor de panificatie obtinute din faina alba este periculos pentru sanatate * Utilizarea graului macinat prin tehnologii moderne a dus la consecinte ingrijoratoare pentru sanatatea planetei


In ciuda utilizarii pe scara industriala a substantelor de sinteza in alimente, romanii considera ca painea e un produs sanatos, daca este consumata in cantitati moderate. Din pacate, lucrurile nu stau tocmai asa. La fabricarea painii si a produselor de panificatie se folosesc, printre altele, mai multe substante de sinteza.Graul este un aliment deosebit de important pentru alimentatie, calitatile sale recomandandu-l fara rezerve. E usor de digerat, foarte bogat in proteine, enzime, fermenti, vitamine si minerale. Nici o paine preparata dupa metode traditionale, in casa, nu se poate compara - din punct de vedere nutritional - cu una similara fabricata cu ajutorul tehnologiilor moderne. Chit ca aceasta din urma este mai buna la gust. Introducerea tehnologiei de obtinere a fainii albe, care a inceput in anul 1870, a dus la consecinte nutritionale ingrijoratoare. In pofida faptului ca, inca de la inceputul secolului al XX-lea, specialistii au constatat ca avantajele painii integrale sunt net superioare celei albe, ratiunile economice ale societatii de consum au dus la promovarea, pe scara larga, a celui de-al doilea produs. In zilele noastre, din punct de vedere calitativ, superioritatea painii integrale este un fapt demonstrat. Numai ca, din nefericire, consumatorul slab informat in aceasta privinta, persista in a consuma painea alba tratata chimic cu o sumedenie de aditivi alimentari, anevoie asimilati de organismul uman.Pericolul macinarii graului

Painea integrala contine tarate, celuloza, vitamine, saruri minerale si prezinta un aport caloric redus, adica nu ingrasa. Cea alba contine de trei ori mai putine vitamine si oligoelemente, iar magneziu, calciu si fosfor de cinci ori mai putin, valoarea nutritiva rezultata fiind mult inferioara. Numai ca producatorii au facut astfel - prin folosirea in reteta de fabricatie a substantelor de sinteza -, incat painea alba sa fie mult mai gustoasa decat cea integrala. Acest asa-zis succes a fost atins prin utilizarea in exces a E-urilor, care provoaca nenumarate afectiuni mai grave ori mai putin grave. Rezultatul de necontestat: vanzarile de paine alba au crescut simtitor de la an la an.Dupa procesul tehnologic de macinare a graului, in faina alba mai raman: mici cantitati de vitamina B1, riboflavina, nicotinamina, piridoxina, acid pantoenic, acid folic, fier, cupru, zinc, molibden, magneziu si altele. Asta in conditiile in care continutul de fibre - care are o importanta profilactica si nutritiva deosebita - scade vertiginos. Dar, poate, cel mai periculos fapt care ar trebui sa ne determine sa evitam painea alba este ca aceasta contine o multime de aditivi chimici. Adica, substante de sinteza, de provenienta chimica adaugate in compozitia aluatului, in scopul compensarii pierderilor inregistrate in procesul de macinare. Practica ce este considerata de specialisti absolut daunatoare organismului uman, deoarece valoarea nutritiva a vitaminelor de sinteza nu se ridica nici pe departe la nivelul celor biodisponibile, dizolvate in mod natural in bobul de grau. Aici ar mai fi de amintit ca painea alba mai este raspunzatoare, intr-o oarecare masura, in patogenia cariilor si favorizarea constipatiei, ca o consecinta majora a lipsei de fibre.

Sarea ucigasa. Daca pe produsele din tutun sunt inscriptionate avertismente privind nocivitatea fumatului, nu acelasi lucru se intampla cu alimentele ce contin sare iodata. Adica, toate, dupa cum a stiut sa reglementeze Guvernul, prin Hotararea nr. 568/2002.Painea alba feliata "Belforno", produsa de SC LOULIS SA Pantelimon, Ilfov, este fabricata din faina de grau 480, drojdie, zahar, grasimi vegetale hidrogenate, lapte praf cu un continut de 26% grasimi, sare iodata, fibre vegetale 1,5%, ameliorator de panificatie (stearoil - 2 lactilat de sodiu, agent antioxidant, enzime), grasimi vegetale nehidrogenate, conservat: acid ascorbic E 300 (vitamina C). Crochetele cu branza fabricate de SC SPICOPAN SRL Popesti Leordeni, Ilfov contin faina alba de grau, apa, oua, grasimi vegetale, branza 7%, sare iodata, lapte praf, drojdie si aroma de branza. La producerea biscuitilor se folosesc: colorantul cancerigen E 110 (galben sunset), carbonatul de amoniu E 503 - iritant pentru mucoase, E 450 (difosfati) care in cantitati mari afecteaza raportul calciu/fosfor si E 223 (metabisulfit de sodiu), care provoaca alergii, afectiuni intestinale, atac de astm si distruge vitamina B1.In primul rand trebuie spus ca grasimile vegetale hidrogenate afecteaza grav sistemul circulator al organismului uman. De asemenea, ca E 300 (vitamina C) e benefica organismului, in general, nu si atunci cand este combinata cu alte E-uri, generand reactii periculoase. La acelasi capitol putem mentiona ca utilizarea antibioticelor, numite "nutritive", in produsele alimentare are efecte dezastruoase asupra sanatatii. Acestea provoaca modificari importante asupra sensibilitatii bacteriilor, ceea ce se rasfrange in patologia umana. Asa se explica, intr-o oarecare masura, lipsa de sensibilitate la antibiotice a tot mai multor germeni microbieni si alergiile epocii moderne. Pe langa toate acestea, antibioticele introduse in alimente produc dezechilibre ecologice in lumea microorganismelor, distrugand flora saprofita si proliferand virusurile, fungiile si acarienii, impotriva carora metodele terapeutice se dovedesc a fi foarte reduse.In ceea ce priveste utilizarea universala si obligatorie a sarii iodate in Romania sunt multe de spus. La acest subiect ne vom referi intr-unul din materialele viitoare. Acum mentionam doar ca pentru o anumita categorie de bolnavi sarea iodata este extrem de periculoasa.

Otravurile. La fabricarea painii si a produselor de panificatie se folosesc, printre altele, mai multe substante de sinteza pe care organismul uman le asimileaza cu mari eforturi.Este vorba despre arome si esente termostabile, colorant (caramel E 150), acid ascorbic (vitamina C), cancerigenul acid citric (E 330), conservanti, maltodextrina, acid acetic, lecitina, propilen glicol (E 1520), glicerina (E 422), monogliceride, cisteina, extrac din malt, substante de ingrosare (guma Arabica, cmc, guma Xantan E 415) si grasimi vegetale hidrogenate.Graham si paine neagra falsificateCei mai multi producatori de paine si produse de panificatie care activeaza pe teritoriul Romaniei sunt de provenienta turca ori araba. Acestia, la unison cu fabricantii autohtoni, justifica promovarea painii albe prin faptul ca cea neagra ori integrala n-are o la fel de mare cautare. In plus, costurile pe care le-ar implica sunt net superioare, ceea ce duce la ineficienta economica. Totusi, unii producatori au gasit metode pentru a face si painea neagra profitabila.Acest produs, comercializat de SC STATUS COMET SRL Bucuresti, era fabricat fara a se folosi faina neagra, culoarea fiind obtinuta artificial prin utilizarea ingredientului aromalt dark, obtinut pe baza maltului caramelizat. La fel a procedat si SC KOYMEN IMPEX SRL Bucuresti, pana cand a fost depistata de inspectorii protectiei consumatorului. Cu alte cuvinte, cumparatorii erau inselati pe fata, acestia crezand ca dau banii pe paine neagra fabricata fara prea multe substante chimice de sinteza. Alte exemple: painea de tip Graham, produsa si comercializata de SC AGROBUSINESS SRL Bucuresti, era de fapt obtinuta din faina alba si tarate in amestec, nu din faina de Graham; SC ANAMONA PROD SRL Brasov a produs si comercializat, sub denumirea "paine neagra", un produs realizat dintr-un amestec de faina alba (tip 650), amestecat cu tarate; SC VICKY SRL Brasov fabrica si comercializa, sub denumirea de "paine neagra", un produs obtinut din faina semialba amestecata cu tarate, in loc de faina neagra, iar sub denumirea de "paine Graham" - un produs la care se utiliza faina alba in amestec cu tarate, in loc de faina de Graham.

sursa: www.ziua.ro

Niciun comentariu: