vineri, 11 aprilie 2008

Misterul manuscrisului Voynich






-- Manuscrisul Voynich este considerat a fi "cel mai misterios manuscris din lume" * A fost numit asa dupa numele celui care l-a descoperit, anticarul american si colectionarul Wilfrid M. Voynich

Acesta l-a gasit in anul 1912, pe langa alte manuscrise antice pastrate in vila Mondragone din Frascati, din apropierea Romei, care fusese transformata in Colegiu Iezuit (inchis in 1953). Nimeni nu a aflat, nici pana acum, care sunt originile acestui manuscris misterios.Expertii sunt de parere, bazandu-se pe desenele din carte, ca aceasta ar fi de origine europeana. Ei cred ca a fost scrisa intre secolele XV-lea si XVII-lea. Manuscrisul este mic, are in jur de 35 de centimetri, si este subtire, avand 235 de pagini. Filele sunt acoperite cu un scris de mana, fiind completate uneori cu ilustratii relativ rudimentare. Desenele reprezinta plante, diagrame astrologice si femei goale. Specialistii sunt de parere ca femeile pot reprezenta creatia si renasterea constiintei. Schitele sunt ciudate, insa mai bizar este textul insusi, pentru ca tot manuscrisul este scris intr-un alfabet necunoscut care a sfidat toate tentativele de traducere sau interpretare. Expertii au concluzionat ca alfabetul folosit la scrierea manuscrisului nu seamana deloc cu nici un caracter cunoscut, european sau nu. Textul nu are corecturi si exista dovezi ca ar fi vorba despre doua "limbaje" si mai multi scribi, ceea ce indica probabilitatea unei scheme codificate.

Aparent, Voynich a dorit traducerea manuscrisului si a oferit copii fotografice mai multor experti. Insa, in ciuda eforturilor a renumiti criptologi si oameni de stiinta, cartea a ramas, dupa sute de ani, necitita.In 1961, misterioasa carte a fost cumparata de un anticar din New York, H. P. Kraus, pentru suma de 24 de mii de dolari. Ulterior, anticarul a oferit-o spre vanzare cu pretul de 160 de mii de dolari, dar nu a putut gasi un cumparator. Intr-un final, acesta a donat-o Univeristatii Yale in 1969, unde a si ramas. Se stie totusi ca initial, manuscrisul ar fi fost achizitionat pentru imparatul Rudolph II al Bohemiei (1552-1612).Un cod necunoscutDin punct de vedere istoric, manuscrisul a aparut pentru prima data in 1586, la Curtea imparatului Rudolph II al Bohemiei, care a fost unul dintre cei mai excentrici monarhi al acelor vremuri. Rudolph colectiona pitici, si avea un regiment de giganti in armata sa. Era inconjurat de astrologi si era fascinat de jocuri, coduri si muzica. Imparatul era pasionat de ocultism, fiind considerat un patron al alchimiei, suportand editarea unor carti de specialitate. Legenda spune ca la curtea lui Rudolph a venit un necunoscut care i-a vandut manuscrisul pentru trei sute de ducati de aur, care insemna o suma fabuloasa.Nu se stie cum, manuscrisul a ajuns apoi la Jacobus de Tepenecz, directorul gradinilor botanice ale lui Rudolph. In ceea ce priveste codurile, in secolul al XVI-lea, toate derivau din "Stenografica" lui Johannes Trethemius, episcopul de Sponheim, un alchimist care a scris cum se codeaza mesajele secrete. Insa manuscrisul Voynich nu pare sa aiba vreo legatura cu codurile derivate din "Stenografica".

O perioada, pana in 1912 cand a fost descoperit de Voynich, se speculeaza ca manuscrisul ar fi fost uitat intr-o biblioteca. Exista voci care sustin ca volumul ar fi o carte de alchimie.De-a lungul timpului, manuscrisul Voynich a castigat tot mai multa popularitate, devenind un soi de provocare pentru criptografii din intreaga lume, incusiv pentru unii dintre cei mai renumiti "spargatori de coduri" din America si Marea Britanie, care au lucrat in cel de-Al Doilea Razboi mondial si care nu au reusit sa desifreze nici macar un singur cuvant. Tentativele nereusite de decodare au transformat manuscrisul Voynich intr-un subiect faimos de istorie a criptologiei, dar a aparut si teoria ca nu ar fi altceva decat o farsa elaborata - o insiruire aleatorie de simboluri inventate.TeoriiImpresia generala asupra continutului manuscrisului sugereaza ca ar fi servit ca tratat de farmacologie si ca ar fi un tratat medieval de medicina. In orice caz, detaliile ilustratiilor ar sugera ca exista mai multe sectiuni:Herbal - prima sectiune contine ilustratiile unor plante salbatice, existand insa si combinatii: radacinile unei plante, la care s-au adaugat frunzele alteia si flori de la o a treia planta.

Alchimie - bazinele si tuburile de la sectiunea de biologie par a indica faptul ca e vorba de alchimie, mai ales ca sunt prezentate si diverse ingrediente. Cu toate acestea, din manuscris lipsesc acele simboluri clasice ale alchimistilor (vultur, broasca, mormant, cuplu in pat etc.)Sectiunea astronomica - ar contine diagrame circulare, unele reprezentand sori, luna si stele. Exista si o sectiune zodiacala (cu desene care reprezinta zodiile Pesti, Taur, Sagetator etc.) Sunt reprezentate si imagini ciudate, imagini ale galaxiei care nu ar putea fi obtinute decat cu telescoape, sau reprezentari ale celulelor, de asemenea care nu ar fi putut fi obtinute decat cu ajutorul unui microscop. Aceste desene sugereaza ca totusi manuscrisul ar fi mai degraba de la inceputul modernitatii decat medieval, desi nimeni, dupa atatia ani, nu poate avea nici cea mai mica certitudine in legatura cu un document atat de vechi.

sursa:www.ziua.ro

Niciun comentariu: