duminică, 6 aprilie 2008

Noua Arca a lui Noe se afla in Norvegia



In cazul unei catastrofe, avem o Arca a lui Noe moderna. De data aceasta nu e vorba de o barca imensa, ci de... semintele celor mai importante plante. Locatia unde va fi pastrata rezerva mondiala de seminte a fost stabilita in Norvegia, datorita conditiilor climatice din aceasta tara.

Proiectul 'Banca internationala de seminte' a fost initiat cu cativa ani in urma, iar la inceputul anului acesta a fost finalizat si dat in folosinta depozitul. Constructia-gigant este amplasata intr-o fosta mina din localitatea Spitzenbergen, Norvegia, situata la 1.000 de kilometri de Polul Nord.

Grauntele sunt pastrate la o temperatura de -18 grade Celsius

'Arca lui Noe' moderna este ferita de orice pericol din exterior, de orice atac atomic, nuclear sau de vreo catastrofa naturala si cuprinde 4,5 milioane de mostre de seminte care sunt pastrate la o temperatura constanta de -18 grade Celsius. Conform ziarului Bild, Germania a contribuit, pana in prezent, la acest proiect cu 7,5 milioane euro si 2.580 mostre de seminte care sunt deja conservate. Acest plan de supravietuire este probabil cel mai mare de la Arca lui Noe pana in prezent.

Si la noi exista o "banca" de seminte

Banca de seminte din Suceava detine in prezent o colectie de aproximativ 13.961 probe de la 336 specii diferite de plante, ca rezultat al unei activitati de colectare de aproximativ 14 ani. Dintre acestea, 6.210 probe, reprezentand 173 specii de plante, au fost colectate de angajatii institutiei, restul fiind primite de la diferite centre de cercetare din tara. Pastrarea acestui fabulos patrimoniu se face fie prin conservare (semintele sunt depozitate in plicuri sau borcane si in incaperi speciale, la temperaturi de +4 grade Celsius), fie prin culturi in vitro (la temperaturi de -20 de grade Celsius).

Ce este adevarata Arca a lui Noe?

Biblia spune ca Arca lui Noe a fost o corabie uriasa pe care Noe a construit-o la indemnul lui Dumnezeu ca sa isi salveze familia si animalele in timpul marelui potop. Despre povestea lui Noe putem citi in Biblie, in cartea lui Moise I. (Geneza) 6 - 9 parti.

sursa:www.libertatea.ro

Niciun comentariu: