marți, 1 aprilie 2008

Lalelele, reginele primaverii



În această perioadă a anului, lalelele nu pot fi decât admirate, pentru că ele trebuiau plantate astă toamnă. Intervalul optim pentru acest lucru este septembrie-octombrie, când se plantează la o adâncime de opt-zece cm. Ele au nevoie de perioada de frig de peste iarnă tocmai pentru a ne putea răsplăti cu flori primăvara.

Păstrează bulbii în locuri bine aerisite

După ce florile au trecut, este bine să le îndepărtezi, dar să nu scoţi încă bulbii. Aceştia pot fi scoşi abia după ce s-au uscat şi frunzele. Trebuie să ai grijă să păstrezi bulbii peste vară în locuri bine aerisite şi la temperaturi de 20-22 grade Celsius. Dacă nu ai unde să-i păstrezi, îi poţi lăsa în acelaşi loc, fără să-i mai scoţi, dar nu mai mult de treipatru ani (bulbul „fuge“ în adâncimea solului, iar florile vor fi din ce în ce mai mici şi-şi vor pierde din calităţile decorative). În cazul în care iernile sunt foarte aspre, trebuie să protejezi bulbii cu un strat de frunze uscate sau de paie.

Mai mult soare, mai puţină apă

Lalelele cresc cel mai bine în locurile pline de soare sau parţial umbrite. Nu le place absolut deloc excesul de apă. Ca urmare a acestuia, bulbii vor putrezi. Clasificarea lalelelor a fost dificilă pentru specialişti, dar două criterii au fost unanim recunoscute: după perioada de înflorire şi după forma florilor. Iată câteva dintre lalelele pe care le consider mai spectaculoase:

Cu flori duble. Dacă nu eşti atent, le poţi confunda uşor cu o floare de bujor, pentru că sunt la fel de mari (floarea poate avea un diametru de zece cm).

Cu flori simple. Sunt „clasice“, au ceva din sobrietatea şi distincţia englezilor, dar sunt „îndulcite“ de diversitatea culorilor.

Cu floare de crin. Au tepalele (cele pe care cei ce nu sunt specialişti le numesc petale) mai ascuţite, ca florile de crin.

Pitice (tulipa kaufmaniana). Sunt mici şi delicate, de parcă ar fi nişte steluţe căzute în plină zi pe iarbă.

Cu frunzele colorate. Sunt un adevărat deliciu: înainte de a înflori te delectează cu frunzele lor.

Din grupa viridiflora. Deşi păstrează pe tepale încă din verdele bobocilor nedeschişi, sunt foarte frumoase şi decorative.

PROTECŢIE

Rogojină, nu folie

Dacă nu ai posibilitatea să le plantezi în grădină, te poţi bucura de ele punându-le într-o jardinieră. Trebuie să ai grijă ca peste iarnă să stea la frig, dar să-i protejezi bulbii (care pot îngheţa mai uşor) înfăşurând jardiniera în bucăţi de rogojină sau cârpe (nu cu folie, pentru că poate să apară condensul şi nu ajută cu nimic).

http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/798001/Lalelele-reginele-primaverii/

Niciun comentariu: