luni, 21 aprilie 2008

MARTEA SEACA

A doua zi din Săptămâna Patimilor, împleteşte tradiţia creştină cu credinţele precreştine. Oamenii se pregătesc de sărbătoarea marii Învieri, atât în biserici cât şi în gospodării.

În această zi, în bisericile ortodoxe din toată ţara se citesc parabolele celor zece fecioare.

Cele cinci fecioare înţelepte sunt personificarea tuturor oamenilor care, ascultând cuvântul lui Dumnezeu, se îngrijesc de lumina cea sufletească (candela). Această lumină sufletească nu se poate aprinde decât prin faptele milostivirii (untedelemnul), prin dragostea faţă de aproapele nostru.

Cele cinci fecioare nebune reprezintă sufletele care au dat uitării faptele iubirii de Dumnezeu şi de oameni.

Pilda talanţilor este în legătură directă cu pilda celor zece fecioare şi ne arată cât de importantă este înmulţirea darurilor noastre prin faptele cele bune puse în slujba bucuriei aproapelui nostru.

Conform credinţelor populare precreştine, marţea seacă este zi nelucrătoare. Se spune că dacă se munceşte în această zi, nu se mai fac grâne.

Centrându-se pe termenul generic al săptămânii – a seca, secare, secat –, ziua este caracterizată de practici magice ambivalente, ce utilizează atât magia negativă (interdicţii pentru a nu stârni golul, secul, nenorocul), cât şi cea pozitivă (scăldatul ritual, pentru a seca bolile).

sursa:www.evz.ro

Niciun comentariu: