vineri, 11 aprilie 2008

ALIMENTE OTRAVITE



-- Mancarurile, bauturile, cosmeticele, pana si medicamentele contin substante chimice care, in timp, pot dauna grav sanatatii * Ministerul Sanatatii ignora E-urile omniprezente din care romanii inghit intre 4,5 si 5 kg pe an

Pe parcursul catorva episoade, vom prezenta cititorilor riscurile la care se expun atunci cand consuma alimente si bauturi tratate artificial. Ministerul Sanatatii a elaborat o lista cuprinzand cateva zeci de E-uri care nu ar fi periculoase pentru sanatatea populatiei. Dar exista peste o mie de astfel de substante ce sunt introduse in alimente si bauturi, in special racoritoare. In vreme ce in state din UE, SUA, Canada si tari foste componente ale URSS multe dintre acestea au fost interzise, la noi sunt folosite fara nici o restrictie de producatorii autohtoni. Iar alimentele importate nici macar nu sunt controlate - pe etichetele acestora nemaifiind mentionat continutul de E-uri -, de vreme ce provin de la firme cu un renume international mai mare sau mai mic.O vreme, legislatia romaneasca a prevazut ca toate E-urile utilizate in compozitia alimentelor si bauturilor sa fie inscriptionata pe etichete. La aceasta decizie s-a revenit ulterior, in urma protestelor si presiunilor exercitate de producatorii si importatorii de astfel de produse. Moment in care s-a apelat la publicitatea inselatoare, care induce in eroare cumparatorul. In loc de litera E urmata de un numar (indicativ prin care consumatorul poate afla despre ce aditiv alimentar este vorba si ce riscuri implica consumarea acestuia), pe etichete a inceput sa se mentioneze doar "afanatori", "arome identic naturale", "conservanti" si alti asemenea termeni generici. Situatie care persista si in ziua de azi.Produse instant

Printre cele mai nocive produse care sunt consumate se numara cele instant. Potrivit dr. Pavel Chirila, "compozitia reala a unei supe instant consta in: amidon modificat, sare, pudra de tomate, citrat de sodiu, diacetat de sodiu, sirop de glucoza, ulei hidrogenat, pudra de ceapa, guma Guar, ribonucleotide de sodiu, proteina hidrolizata vegetala, anti-caking agents, yeats extracts, acid adipic, caseinat, chinolina, carmoizina, emulsifianti (disodium monofosfat, gliceril monosteara, polifosfat de sodiu, condimente, arome, indulcitori artificiali si antioxidanti". Dupa cum se poate observa, nu prea aveam de-a face cu o compozitie naturala, ci cu substante de sinteza greu asimilate de organismul uman. Un alt exemplu ar fi celebra cafea instant "Jacobs", comercializata in tara noastra de SC Kraft Foods Romania, Brasov. Potrivit inscriptiei de pe ambalaj, aceasta n-ar contine, in afara de minimum 2,5% cafeina, nimic altceva decat cafea naturala. Cine este atat de naiv incat sa creada ca respectivul produs devine solubil instantaneu, fara ca in compozitie sa se afle si alte substante chimice de sinteza, se insala amarnic. De asemenea, cunoscutul condiment "Vegeta" contine potentiatorii de aroma: glutamat de sodiu si inozinat de sodiu, amidon de porumb si este colorat cu riboflavina. Iar condimentul "Delikat" este garnisit, in plus, cu guanilat de sodiu, maltodextrina din cartofi si acidificant: acid citric.Cele mai periculoase otravuriE 621 -glutamat de sodiu, E 330 - acid citric (care poate fi intalnit si in majoritatea cosmeticelor ori medicamentelor care se elibereaza fara reteta), E 211 - benzoat de sodiu, E 131 - colorant bleu patent, E 142 - colorant verde, E 213 - benzoat de calciu, E 214 - hidrobenzoat de etil, E 215 - hidrobenzoat de etil sodic, E 216 - hidrobenzoat de propil, E 217 - sarea de sodiu a hidrobenzoatului de propil, E 239 - hexametilen tertamina si E 123 - amaranth sunt considerati de specialisti cei mai cancerigeni aditivi alimentari. Dupa cum se poate observa, in produsele mentionate anterior intalnim, fara a se specifica indicativul exact - atat E 621, E 330, E 211, cat si E 101 - riboflavina. Potrivit Ministerului Alimentatiei din SUA, glutamatul de sodiu ucide celulele nervoase, provocand bolile Alzheimer si Parkinson. Totodata, acidul citric folosit pe scara industriala genereaza grave afectiuni ale aparatului bucal, colorantul bleu patent provoaca anumite forme de cancer, iar riboflavina - alergii, in special la copii si bolnavi. Oncologii mai avertizeaza asupra urmatoarelor otravuri din alimente, interzise in multe tari civilizate, nu si la noi: E 120 - acid carmic (eruptii cutanate), E 124 - colorant rosu panceau (tumori ale glandei tiroide), E 230 bifenil (daunator pielii), E 102 - tetrazina (alergii), E 110 - colorant galben (alergii), E 210 - acid benzoic (cancer), E 212 - benzoat de potasiu (cancer) si, din pacate, multe altele.

Cosmetizarea carnii. La fel stau lucrurile si in ceea ce priveste carnea. Inainte de comercializare, multi producatori injecteaza puii cu o solutie ce contine sare in proportie de 16%. Culoarea produsului se schimba datorita deshidratarii, a concentrarii pigmentului sanguin si a transformarii hemoglobinei in methemoglobina, in stratul periferic, pe adancimea in care patrunde oxigenul.Cu cat congelarea este mai lenta, cu atat carnea devine mai inchisa la culoare. Astfel, pentru un aspect placut, consumatorul plateste sarea la pret de pui, fara sa ia seama ca produsul a fost tratat chimic cu substante de sinteza. Aici trebuie spus ca unele abatoare, care nu folosesc asemenea practici, eticheteaza expres pe ambalaj mentiunea "Produs neinjectat". Situatia este aceeasi si in ceea ce priveste carnea de porc, vitel si vaca. Pentru a se ameliora, chipurile, produsele inferioare calitativ, acestea sunt cosmetizate, modificandu-se aspectul si chiar gustul real. Lista E-urilor permise in tara noastra in industria carnii cuprinde peste 70 de aditivi. Mentionam doar cativa dintre acestia: acid citric monohidrat - agent de reglare aciditate, sechestrant; acid pentru inmuierea soriciului; amestecuri de condimente pentru decor; azotat/nitrit de sodiu, pentru formarea si stabilizarea culorii in produsul finit; benzoat de sodiu - conservant cu actiune puternica folosit si pentru pestele uscat semiconservat; agent de ingrosare compus din amestec de hidrocoloizi: guma Guar si guma Xanthan; E 450 si E 451 - fosfati pentru salamuri; E 300, E 301, E 471 si E 575 - potentiatori de gust si aroma; E 621 glutamat de sodiu, intensificator de gust picant, delicatese; diverse produse pentru injectari, compuse dintr-o sumedenie de E-uri in amestec, stabilizatori, emulgatori, regulatori de prospetime etc.Apa la pret de salamLa fabricarea salamului de vara, spre exemplu, se folosesc: carne de porc, vita, pasare, organe de porc, apa, proteina vegetala, atioxidanti (izoascorbat de sodiu), lactat de sodiu, sare, zahar, condimente, conservant (nitrit de sodiu), stabilizatori (polifosfati) si colorant (acid carminic E 120).Nitritul de sodiu E 250 produce boli cardio-vasculare, in stomac putandu-se combina cu alte substante, ceea ce duce la formarea de nitrozamine. Pastrama tratata cu aceasta substanta are un ridicat potential cancerigen. Producatorii de carne si produse din carne mai insala consumatorii si prin utilizarea in produs a unei cantitati de apa ce depaseste limita admisa de 66%. Care apa nu poate fi stabilizata decat prin injectarea unor substante de sinteza folosite in exces. La sfarsitul anului trecut, Oficiul pentru Protectia Consumatorului Iasi a retras de pe piata salamul afumat "Victoria", produs de firma Aldis, deoarece continea 71,5% apa. Un alt pericol pentru sanatatea consumatorilor il reprezinta cresterea animalelor - ce nu vad lumina soarelui - in mari aglomerari, pentru a se ingrasa mai repede. In hrana si corpul acestora se introduc hormoni de crestere, antibiotice, vaccinuri, sedative si vitamine. Astfel, nu este de mirare ca dupa consumarea unor produse din carne provenite de la asemenea animale isi fac aparitia alergiile, obezitatea, hepatita toxica si alte afectiuni grave.

aursa:www.ziua.ro

Niciun comentariu: