marți, 8 aprilie 2008

Un premiu Pulitzer cu origini romanesti


Washington Post“ a luat cele mai multe Premii Pulitzer anul acesta, sase, unul dintre ele fiind cistigat de Steve Fainaru, nepotul unui comunist roman. Nimeni nu s-a aratat demn de premiul pentru editorial

Cel mai prestigios premiu Pulitzer, cel onorat si cu o medalie de aur, Premiul pentru Serviciu Public, a mers anul acesta in redactia „Washington Post“, pentru dezvaluirile conditiilor oribile in care veteranii razboaielor din Irak si Afganistan sint tinuti in cel mai renumit spital militar american, Walter Reed Army Medical Center.

Juriul a luat aceasta decizie pe baza impactului emotional foarte puternic pe care l-a avut reportajul „Washington Post“ asupra natiunii americane, obligindu-i pe oficialii SUA la masuri si reforme.

Prima parte a reportajului la care Anne Hull, Dana Priest si fotograful Michel du Cille au muncit timp de patru luni, intrind si iesind din Walter Reed Army Medical Center incognito, fara stirea conducerii spitalului, a nascut o avalansa de plingeri din partea soldatilor raniti si a familiilor acestora si i-a determinat pe reporterii „Washington Post“ sa continue sa spuna povestea trista a veteranilor de razboi inca o data, cu noi si noi detalii, aratind ca, daca nu-i omoara birocratia si plimbatul hirtiilor care nu apar la fel de repede cum dispar, o vor face indiferenta si inconstienta personalului medical.

Steve Fainaru este jurnalistul de origine romana care a cistigat pentru „Washington Post“ Premiul pentru Articol pe teme internationale, cu seria sa de dezvaluiri naucitoare cu privire la firmele particulare de securitate care isi desfasoara activitatea in Irak, sfidind cele mai multe dintre legile dupa care opereaza fortele americane combatante.

Steve Fainaru a intrat initial la „Washington Post“ in 1999, ca reporter sportiv, scriind despre baseball si viata agentilor sportivi si a cautatorilor de talente, dar in 2004 pleaca pe front in cautare de „tarie“, sa scrie despre Irak. Cind se intoarce, e, cum spune fratele sau, Mark, tot reporter sportiv, „zdruncinat bine“, „mai tacut si mai ginditor“. In 2006, corespondenta sa de razboi este nominalizata la Pulitzer, pentru ca anul acesta sa il primeasca cu lacrimi in ochi.

Singurul combatant in jurnalism din familie este bunicul sau din partea tatalui, asa-numitul „Harry“ Fainaru, un comunist infocat care in anii ’50 scria cu ardoare sub pseudonim la un minuscul saptaminal romanesc din Detroit. In 1948, Harry a fost chemat in fata subcomisiei Senatului SUA, ce investiga activitatile comuniste, dar a refuzat furios sa-si decline orientarea politica. Steve Fainaru, spune editorul sau de la „Washington Post“, Phill Bennett, care i-a fost editor si la „Boston Globe“, este o „combinatie de duritate, deschidere si empatie fata de ce se intimpla“. S-a nascut in California, in Mountain View, la sud de San Francisco, si a terminat respectata Facultate de Jurnalism a Universitatii din Missouri.

„Washington Post“ a primit si Pulitzerul la categoria Comentariu, Steven Pearlstein fiind cel care l-a cistigat, iar „Washington Post Staff“ a fost onorat cu un premiu ce ii recompenseaza acoperirea jurnalistica exceptionala si multifatetata a tragediei din Virginia Tech, ce a spus cu acuratete povestea pe tot parcursul ei atit in editia print, cit si in cea online.

Cistigatorul categoriei Feature Writing este tot un jurnalist de la „Washington Post“, Gene Weingarten, pentru reportajul sau despre un violonist de talie mondiala care, ca un experiment, a cintat intr-o statie de metrou plina de trecatori nepasatori. Juriul a considerat ca, in acest an, nimeni nu a fost demn sa primeasca premiul pentru editorial.

Doua premii in valoare de 10.000 de dolari au fost acordate la categoria Articol de investigatii. Unul dintre ele l-a primit „The New York Times“ pentru seria de articole ale lui Walt Bogdanich si Jake Hooker despre ingredientele toxice din medicamente si alte produse de zi cu zi importate din China, care au fortat demisii atit din partea oficialitatilor americane, cit si chineze.

Pe celalalt l-a primit „The Chicago Tribune“ pentru dezvaluirea reglementarilor proaste destinate jucariilor, scaunelor de masina si patuturilor. Amy Harmon, de la „New York Times“, a cistigat premiul la categoria Articol de sinteza pentru examinarea amanuntita si impresionanta a dilemelor si problemelor de natura etica ce acompaniaza testele ADN, dindu-i greutate cu povestile unor participanti.

Pulitzerul pentru Articol pe teme locale a revenit unui ziar din Milwakee, iar agentia de stiri Reuters a cistigat primul ei Pulitzer din istorie cu o fotografie breaking news, facuta de Adrees Latif, ce surprindea momentul uciderii unui cameraman japonez, Kenji Nagai, in timpul unei demonstratii in Myanmar. Latif, acum in Nepal, era bucuros de premiu, caci, spunea el, „acest moment va ramine in istorie, ca sa le aduca aminte oamenilor ce s-a intimplat in acea zi“.

sursa:www.cotidianul.ro

Niciun comentariu: