luni, 14 aprilie 2008

INTELIGENTA COPIILOR, AFECTATA DE E-uri


O echipă de cercetători a analizat efectul coloranţilor artificiali din produsele alimentare asupra comportamentului copiilor. Printre simptomele sesizate de aceştia sînt depresia şi accesele de furie

Cercetătorii Universităţii Southampton au studiat efectul a şase aditivi alimentari şi au ajuns la concluzia că inteligenţa copiilor este cu atît mai afectată cu cît creşte cantitatea de E-uri pe care aceştia o consumă. Încă din 1970 se discută despre efectul E-urilor asupra comportamentului, însă dezbaterile s-au intensificat după apariţia acestui studiu.

Cei şapte aditivi, printre care şi E110, folosit în special în sucuri şi dulciuri, dar şi tartrazina, adică E102, provoacă accese de furie în rîndul copiilor, conform independent.co.uk. Mai mult, cei doi coloranţi pot afecta coeficientul de inteligenţă a copiilor cu pînă la cinci puncte şi sînt la fel de nocivi pentru copii precum benzina cu plumb, informează telegraph.co.uk.

Cei şase coloranţi vizaţi în studiu au fost tartrazină (E102), roşu alimentar (E124), galben auriu (E110), azorubina (E122), galben de quinoleină (E104) şi roşu alura (E129).

Studiul a fost comandat de Agenţia pentru Siguranţa Alimentară din Statele Unite, care a recomandat înlăturarea produselor care conţin aceşti aditivi.
Reprezentanţii agenţiei se aşteaptă ca toţi producătorii să înlocuiască E-urile cu o alternativă naturală. Unii producători de dulciuri chiar au căzut de comun acord să nu mai folosească coloranţii suspecţi.

Agenţia Europenă pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) crede însă că dovada efectului aditivilor asupra copiilor nu este suficient de relevantă, luînd decizia să nu schimbe compoziţia produselor alimentare. În schimb, cercetătorii de la Universitatea Southampton au trimis o scrisoare de protest, cerînd o schimbare imediată. Ei au precizat că, în prezent, se studiază şi efectul benzoatului de sodiu, folosit în băuturile carbogazoase, precum Cola dietetică. Acesta ar cauza, în timp, depresie.

„Într-adevăr, studiile arată că, în fiecare an, tot mai mulţi copii sînt diagnosticaţi cu tulburări emoţionale şi de comportament. Se estimează că în următoarea perioadă mult mai mulţi copii vor fi diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autismului decît vor fi diagnosticaţi cu cancer sau SIDA.

O altă tulburare care tinde să fie chiar supradiagnosticată este ADHD - tulburare prin hiperactivitate şi deficit de atenţie“, explică psihologul Anda Păcurar. În psihoterapie, obiceiurile alimentare ale copilului sînt foarte importante. „La un moment dat lucram cu un copil diagnosticat cu ADHD şi tulburare opoziţională şi am remarcat că avea în permanenţă o sticlă de Cola cu el. Iar o adolescentă care acuza stare de agitaţie, nelinişte, atacuri de panică bea cel puţin un litru de Pepsi pe zi.

Alimentaţia poate fi folosită în educaţia copilului, în schimbări care îi vor influenţa pozitiv comportamentul“, explică psihologul. De exemplu, un copil diagnosticat cu autism va fi învăţat să accepte alimente noi şi asta va ajuta la schimbări în rutina sa, va contribui la îmbunătăţirea relaţionării cu oamenii.

Pe lîngă efectele psihice, primele vizibile sînt consecinţele fizice. Cele mai periculoase produse pe care copiii le consumă cu plăcere sînt dulciurile sau produsele semipreparate. De exemplu, E102 sau tartrazina ar avea efect cancerigen. Acest colorant galben se găseşte în îngheţată, muştar, în sucuri şi în dulciuri.

Colorantul roşu, E128, poate produce mutaţii genetice şi se găseşte în carnea de hamburgeri. Glutamatul monosodic sau E621 are efect cancerigen şi se află în compoziţia supelor instant, condimentelor şi mezelurilor. Aspartamul (E951) şi zaharina (E954) se găsesc în guma de mestecat.


Schimbările climatice te pot orbi

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii a fost publicat un comunicat prin care s-a anunţat că „schimbările climatice vor duce la creşterea nivelului de ultraviolete şi, în consecinţă, a riscului de cataractă“, din cauza unor niveluri ridicate de expunere la razele ultraviolete. „Principalii trei factori agravanţi ai cataractei sînt vîrsta, fumatul şi expunerea la razele ultraviolete“, a declarat Andreas Mueller, medic al fundaţiei australiene Fred Hollows, care a realizat un studiu privind legătura dintre încălzirea globală şi sănătatea oamenilor.

Într-un alt studiu, publicat de organismul Environment Australia, specialiştii afirmă că încălzirea globală accentuează şi numărul de boli infecţioase şi respiratorii, dar şi pe cel al rănilor provocate de furtuni sau de incendii din păduri.

http://www.cotidianul.ro/inteligen__a_copiilor__afectat___de_e_uri-43480.html

Niciun comentariu: